juni 13th, 2008
I går var jag på Esperanto och åt den stora avsmakningsmenyn. Det var mitt andra besök på krogen och jag tycker det var jätte bra första gången och det var ännu bättre i går. Tycker Esperanto ligger i absoluta toppen i mat Sverige. Jag själv har jobbat lite för mycket så jag kommer ta det lite lugnt med inlägg här för ett tag. Jag behöver ladda batterierna och inte stressa så mycket. Det handlar inte om att sluta med bloggen bara att jag inte kommer hålla på så mycket med den på ett tag framöver.

Första rätten var en Mildkokt primörvitlök i rostat benmjöl med sellerisalt enkelt och jätte gott.

Andra rätten var Fänkålslindad gös med svartcitron rörd i blomkål

Tredje rätten var Svenskt Belon ostron med pärlor på rotsellerioblat och Bayonneaspic. Det var riktigt trevlig och mycket ostronsmak även i pärlorna.

Fjärde rätten var min favorit och det var Stekt spindelkrabba på stelnad sjötunga med spritärts och ramslöksbavaroise, mayonnaise viande helt underbar och vacker.

Femte rätten låg i en liten silverring det var Vårgröt med toppmurklor

Rätt sex var också underbart god. Rökparfymerad halstrad gåslever med ingefärspressade gråpäron och mjuk ingefära

Rätt sju ser inte så rolig ut när såsen är på tallriken men den var jätte fin också. Saltkokt dilammsadel med silverlökssmör och legumes printemps, leverpastej på lammbröd och sommartryffel

Då har vi kommit till desserten som var en mousse med rosenvatten som jag fattade det. Jag kommer inte i håg vad glassen eller skummet var fast det här ska vara min grej. Av hela middag som var jätte bra, så tycker jag det här var den sämsta. Smakerna var jätte bra med det var lite mycket gelantin i moussen, men fint presenterad med rosenvatten i parfymflaska som dom spruta vid bordet. Jag gillar verkligen Esperanto och jag tycker dom som har möjlighet att gå ditt ska göra det.
Posted in Restaurangbesök | No Comments »
juni 6th, 2008

Gjorde denna Skönhet till Helene. Det är chokladmousse och smultronpannacotta i tårtan sen är det sockerpastilage. Jag har gjort rosor i pastilage samt levande rosor också. Jag tycker den blev väldigt fin och så är den god också.
Posted in Tårtor | No Comments »
juni 1st, 2008

Var i lördags på nordens bästa krog Noma i Köpenhamn som sitter inne med två stjärnori guiden. Jag och min nära vän (kollega) Emma avnjöt 12 rätter med vin till. Denna somriga lördag i Maj.

Första rätten var en färskost med granskott och brödsmulor riktigt trevlig.

Detta var min favorit rätt tartar med harsyra som man åt helt med händerna man doppade bittar av tartaren i såsen. Riktigt kul servering och vågat på en sån här krog.
Den här sparris rätten var rolig för det var gröna jordgubbar till passade jätte bra i hop hela rätten.
Karameliserad lök helt fantastiskt med sagogryn.

Pepparotsgrantie sen persiljegele som var rullad runt en knivmussla
Den här desserten gillade jag en smulpaj i modern tappning svartvinbärspulver crumble som är kört i pacojet sen var det en glass under också. Enkelt få moment men jävligt bra.

Dansk ölebröd en riktig dansk klassiker med Sorbet på Skyr till. Skyr är en islänska färskost. All personal var väldigt duktig och kunnig och köket bar ut maten det tycker jag var skit rolig grej. Desserterna var väldigt bra vilket jag ofta inte tycker, och dom var väldigt olika dom jag själv skapar . Så insperation fick jag i mängder. Jag tycker alla som kan ska besöka Noma för det är verkligen värt det.
Posted in Restaurangbesök | No Comments »
maj 22nd, 2008

Som jag berätta om för några månader sedan så har jag blivit invald i en förening som Valrhona har för utvalda konditorer runt om i världen som heter Cercle des Chefs . Jag är den första svensk som blivit invald i den ,och nu i veckan fick jag mitt diplom och en staty. Jag tycker det är jätte kul att dom ville ha med mig. Det känns som ett bevis på att jag jobbar i rätt riktining och det behöver alla, stora som små.
Posted in Choklad | No Comments »
maj 21st, 2008

Det här trevliga bördet hade vi i matsalen för ca ett år sedan. Vi försöker byta så ofta vi kan. Jag skickar med receptet ,tycker man det verkar vara för stor sats bara halvera receptet.
Vatten 500 gr
Äppelkompott (eller äpplen i små bitar)300 gr
Fint rågmjöl 300 gr
Manitoba 1150 gr (Manitoba Cream även kallat det betyder siktat på engelska och är från Canada. Det finns bla på Cajsa Warg men det går även bra att ta ett Starkt vetemjöl alltså med hög glutenhalt)
Surdeg 375 gr
Salt 33
Kanel 25 gr
Malt (man kan ta mörksirap) 50 gr
Jäst 37 gr
Mamma 300 gr (Mamma kallas gammal deg som man har sparat ,tex baguettedeg från dagen innan som man haft i kylen .Har man ingen skit bara i det ,men det ger extra god smak till alla bröd om man kan ha i det.)
Hasselnötter 375gr
Blandas 8 min sakta plus 2 min lite snabbare ha i nötterna precis i slutet.
Posted in Bröd | No Comments »
maj 18th, 2008

Den här terrinen älskar jag ,har haft den på flera grejer under åren och jag tycker den är vacker. Den är lätt att göra hemma så jag bifogar receptet nedan.
Bärterrine
Hallon 400 gr
Jordgubbar 500 gr
Björnbär 500 gr
Socker 440 gr
Gelantinblad 6 st per 1000 gr vätska
Koka frysta Hallon,Jordgubbar och Björnbär i vattenbad ca 1- 2 timmar sila bort vätskan , men här är det viktigt att man låter det sakta rina av kanske i en silduk, för annars kan det finnas risk att den inte blir så klar som man vill. Sen tillsätter man 6 st gelantinblad per liter vätska. Jag brukar gjuta min terrine i ett bläck med plastfilm i botten ,men det går bra i vad som helst bara man har plast i botten så den inte fastnar. När man fyllt upp terrinen i den form man vill ha så låter man den sätta sig i frysen. När terrinen är hård kan du skära den hur du vill och låta den tina i kylen förre servering. Lycka till
Posted in Övriga recept | No Comments »
maj 12th, 2008

Vad ska jag berätta om denna då. Kan börja med att berätta att det är en manjarimousse längst ut till vänster ,ovan på den så har jag ett litet honungsrör fyllt med Amarulaskum. Amarula är en afrikansk Likör som framställs av frukten från Elefant träd, socker och grädde. Det påminner mycket om Baileys.
Efter det så kommer själva sandwichen det är en mjölkchokladkräm på en ny Valrhona choklad som heter Bitter Lactée alltså en bitter ljuschoklad helt underbar. Sen själva botten är en rolig historia i sig. Den är bakad på olivolja och getmjölk , så den är riktigt saftig och god. Slutligen längst ut till höger en Sorbet på Körsbär.
Posted in Desserter | No Comments »
maj 10th, 2008

Det här är en riktigt trevlig sommar rätt från min nya meny. En litchi parfait smaksatt med rosenvatten. Till den här har jag spunnet socker och kanderaderosor samt en vattenmelonsorbet. Jag läste lite om rosenvatten i encyklopedin där stod det att korsfarare tog med rosenvattnet till europa från mellanöstern där det andvändes redan förre kristus.
Läste också att det andvänds i murbruk så att husen ska lukta gott när solen ligger på. Jag har inte jobbat jätte mycket med rosenvatten förrut men jag har fått erfara att man måste dosera väldigt försikitgt annars får det lätt en parfymsmak. Jag tycker det passar perfekt i hop med litchin så denna rätt är jag mycket nöjd med.
Posted in Desserter | No Comments »
maj 6th, 2008

Den här desserten är den jag är mest nöjd med på min nya meny.Jag får ofta frågan vad känner tecknar dig i ditt sätt att skapa desserter. Alltså kan man säga vad är en Typsikt Daniel Roos dessert är ?
Jag skulle säga att styrkan jag har är att jag inte kan säga att något är typsikt mig.
Jag vill hela tiden utvecklas och det här är en sån dessert som jag aldrig skulle gjort för två år sedan. Nu tycker jag det är det roligaste jag gjort. I mitten av tallriken har jag ett tomatgelé sen har jag en liten tomat fylld med tomatskum. Ägget är en sorbet på Selleri som jag bara älskar helt underbar. Sen har vi två små kupoler som är Äppel och Korrianderfrö pannacotta med friterade tomatskal på. Sen slutligen är den en liten Madeleine kaka.
Jag har sagt till servisen på jobbet att dom måste sälja den här , för jag tror att den här vågar inte alla ta och då missar man något kul och väldigt gott.
Posted in Desserter | No Comments »
maj 5th, 2008

Det här är en ny rätt som jag har på min sommarmeny som börjar gälla i morgon. Det är en gelé på Campari Orange alltså Campari och apelsinjuice,som också är en klassisk drink. Jag har fått höra av min gode vän Andrés Leon som är Sveriges bästa bartender att jag borde jobba mer med bittra smaker. Det var dessutom Andrés som gav mig smeknamnet Top Roos fast det är en annan historia.
Sen har jag flädermousse ,smultronsorbet och en nougatinskruv. En av mina bästa vänner Micke har precis kommit hem efter två år i Usa och på hans inrådan har jag nu bytt namn på bloggen, för att allt ska vara seriösare. Han jobbar som art director så han har koll på sånt här. Han sa till mig att jag är en Pastry Designer, jag tyckte det lätt väldigt bra så då tog jag det. Jag vill inte på något sätt vara som alla andra jag vill sticka ut, och då är jag den första som kallar mig Pastry Designer.
Posted in Desserter | No Comments »