Hasselnötsvariation

mars 24th, 2009

Först ut på nya meny blir en Hasselnötsvariation. På tallriken har vi en hasselnötssufflé små pannacottor på hasselnötsmjölk, citrustartar, chokladkräm, sorbet på citrus och praliné samt ett apelsin/choklad/hasselnötspulver.

Det känns som överlag att jag har väldigt mycket pill på nya desserterna och det är kul och inte alls som mina fredagsdesserter. Det känns bra att få visa något arbetat igen och inte bara lätta grejer.

Canvas

mars 22nd, 2009

Jag har länge gått och funderat på att göra Canvas till köket hemma. Nu har jag fått arslet ur vagnen med hjälp av Eric Olsson så nu sitter fyra stycken av mina desserter på väggen i köket. Tack för allt Eric.

Jag tycker det blev skit bra och det är mycket möjligt jag kommer byta ut någon av dom i framtiden om jag får någon ny favorit dessert. Vi byter meny på Tisdag och jag är så laddad, det ska bli kul att visa er alla mina nya desserter.

Fredagsdesserten V.12

mars 20th, 2009

Den här veckan ska vi göra en super god dumletårta. Det man behöver är en form, tårtringar eller något liknande. Vi börjar med botten receptet kommer nedan.

Hasselnötsbotten 180 grader ca 10 min

Finrivna hasselnötter 150 gr
Socker 65 gr
Bakpulver 1/2 tsk
Vitsirap 1/2 dl
Äggvita 100 gr

Blanda alltsammans i en bunke fyll upp ett tunt lager i din form eller ring och grädde tills botten blir gyllenbrun.

Dumlefyllningen

Grädde 190 gr
Ljuschoklad 350 gr
Osaltatsmör 90 gr
Smörkolaarom 1 tsk Finns hos Essence-fabriken man kan också bara strunta i arom, det blir bra ändå.

Smält allt försiktigt i en kastrull och häll det i tårtringen eller din form. Hasselnötsbotten ska då ha svalnat, för den får inte vara varm. Stoppa in dumletårtan i frysen och låt den sätta sig. Garnera med kakao och valfriabär.

Violpraliner

mars 19th, 2009

Jag håller på att pröva fram nya praliner till nya menyn, så en dag så surfade jag runt på nätet och till mina stora glädje hitta jag mumsigt. Mumisgt har en hel massa roligt bland annat pralinformar och choklad, ja allt som krävs för att sätta igång med tillverkning hemma. Jag kan rekomendera alla att titta in på deras fina sida.

Ska jag återgå till min pralin så är det en violganache i pralinen sen har jag gjort så den är silverfärgad med hjälp av ett silverpulver. Tack Ingela på Mumisgt för den fina Pralinformen.

Riedel Decanter Amadeo

mars 16th, 2009

Jag har länge gått och suktat efter en Riedel Vinkaraff dom är så vackra och lyxiga, men det finns ett lite krux och det är att dom är så himlans dyra. Så det har blivit mest en grej jag drömmer och pratar med Linda om.

Men så hände någonting och vips så står den här hos mig och jag är så himla glad tack Alice och Per.

Om man är intresserad av att se flera vackra karaffer och glas så kan man göra det på Gran Reservas webshop

Bröllopsmiddag

mars 15th, 2009

I går hade vi ett jätte trevligt bröllop i matsalen för 85 personer, dom åt tre rätter plus tårta och praliner. Temat gick i lila, vitt och guld. Jag tycker verkligen jag fick fram det i tårtan.

Tårtan är en Svartvinbärsmousse med en hallon och björnbärs pannacotta i mitten.


Allt blev verkligen perfekt och tårtan var väldigt god tyckte vi som fick tjuvsmaka den.

Fredagsdesserten V.11

mars 14th, 2009

Denna vecka kommer fredagsdesserten i lite senaste laget, men jag har haft fullt upp så jag har inte hunnit förrens nu. I morgon har jag ett roligt bröllop på 90 personer så fina bilder på tårtan kommer inom kort.

När det kommer till dagens dessert Hjortronsmulpaj så har jag hållit mig väldigt enkelt, men det är ju det som är grejen med fredagsdesserten.
Det går att variera sig hur man vill och andvända vilka bär man vill.

Det man behöver är frysta hjortron som man blandar upp med citron, socker och vanilj precis så söt eller syrligt som man själv vill ha det, man kan rå röra alltihop eller koka i hop det om man så vill,det finns inga rätt eller fel.

Sen har vi lite smulor ovanpå receptet kommer nedan

Smulor 180 grader

Smör 100 gr
Socker 100 gr
Mjöl 130 gr
Salt 2 gr

Blanda i hop alltsammans och grädde på en plåt i tio minuter, när smulorna svalnat lägg dom på dina hjortron som du placerat i en form, baka sedan pajen ca tio minuter på ca 170 grader. Servera gärna vaniljsås eller vaniljglass till det blir super gott.

Restaurang Trio i Malmö

mars 10th, 2009

I helgen var jag och min Flickvän nere i Malmö och åt på Restaurang Trio vi åt den stora menyn med 8 rätter och vinpaket till det. Trio är tre grabbar Erik Berne restaurnagchef och sommelier och dom två kökscheferna Ola Rudin och Sebastian Persson. Det som är kul med dom här grabbarna är att dom är precis som jag, jävligt intresserade av mat och vill leverera grejer i världsklass.

Den första amisen vi fick var torskskinnschips skit snyggt och coolt presenterat.

Den andra var ett selleriskum med rostade surdegssmulor.

Första rätten råräka från Smögen, stenbitsrom, forellrom och en sorbet på Yoghurt samt citrongelé. Jag tycker rätten var toppen och med syran från citronen gjorde att hela rätten lyfte.

Gårdsgris från Malmö Judasöra, päron och pepparrot. Tycker svålchipsen är riktigt roliga, jag kan tillägga att grisen var så härligt mör den bara smälte i munnen.

Strandgårdens persiljerötter havtorn, hasselnöt och bryntsmör. Jag tyckte den var fräsch, Linda älska den och hade den som favorit.

Pilgrimsmussla från Tromsö ostronemultion, geranium och gurka. Denna rätt var min favorit och en av dom bästa rätter jag ättit i mitt tjugoåtta åriga liv. Musslorna såg råa ut, så jag var inställt på något kallt med dom var bakade i cirklulator i 40 grader så dom var härligt varma, sjukt bra.

Ägg från Söderåsens ekofarm blomkål, aska och raps. Ägget var perfekt tillagat i 65 grader härligt krämigt.

Sunnantorps kalv nypon och benmärg. Min första reaktion var att det här är ju inte jätte märkvärdigt, men sen smaka jag nyponsåsen och det var som att få en smocka, massa härlig syra. Jag måste tillägga att Kalven var underbar, men jag blir så glad när folk tänker som jag, ska det vara syrligt då ska det vara det ordentligt ingen tjafs och larv.

Första desserten Ingrid Marie äpple från stenheda myskmadra och rågbröd. Genom att jag är en dessertstolle så brukar jag var skeptisk till mycket men det här var enkelt gott och snyggt.

Blåbär Ovikenfårmjölk och maräng. Det här var den rätt jag gilla sämst men den var god och av så många rätter är det alltid nån som man tycker sämre om.

Till det nymaldakaffet fick vi spunnet socker med Harsyra. Jag tycker förutom att alla råvaror var förstklassiga, så var det så jävla bra selta och syra i maten det är inte vanligt att det är så bra och det glädjer mig. Sen måste jag tillägga att alla viner Erik har satt i hop var skit bra, roliga små producenter och mycket ekologiskt och biodomaniskt. Servicen var dessutom i världsklass.

Min söta flickvän Linda tycker precis som jag, att alla som har möjligheten ska åka ner till grabbarna i malmö och äta för det är helt underbart. Trio var
nominerade i tre klasser på White Guide galan tyvärr blev det inget pris i år men jag är övertygad om att fortsätter det så här så blir det många priser fram över.

White Guide 2009

mars 9th, 2009

I dag var det den årliga White Guide galan, som jag har berättat om tidigare så var vi nominerade i flera kategorier och vi slutade som vinnare i en av dom Årets Serviceupplevelse. Jag tycker det är super roligt och vi kom på plats sex totalt av alla krogar i sverige, det är ett bra betyg.

Det som känns extra kul här är att vi precis fått en ny resturangchef i Per Eriksson som vann det här priset med Lux för något år sedan, så vi kommer bara bli ännu bättre. Men det som glädjer mig mest är värvningen av Daniel Höglander från Esperanto, en väldigt duktig och rolig kille som kommer bidrar med mycket till vårat kök.

Personliga glädjeämnen från kvällen är att min Banana Split blev vald till Årets Bästa Dessert tillsammans med en annan dessert från 28+, verkligen super kul.

Sen blev min Samlmbärsmousse i saffransgelé årets regionala dessert. Även den delad men en annan dessert i det här fallet från Lejontornet.

Det känns som jag och min personal kämpat väldigt hårt under några år och nu har vi verkligen blivit upptäckta. Jag kan känna personligen att det här är långt i från dom bästa desserterna jag skappat på sista tiden men nu börjar folk få upp ögonen och det inspirerar mig till att skapa ännu bättre desserter framöver.

Så här skriver White Guide om mina desserter – Överhuvudtaget är desserterna en ögonfägnad med läckra kontraster.

Fotograf på båda av desserterna är den duktige Magnus Skoglöf tack för fina bilder.

Fredagsdesserten V.10

mars 6th, 2009

Då var det fredag igen i dag har jag bakat en smarrig Pekanötspaj

Mördeg 180 grader 5 min

Mjöl 240 gr
Socker 120 gr
Smör 120 gr
Bakpulver 2,5 gr
Ägg 1 st

Blanda mjöl,socker, kalltsmör och bakpulver så det får sand konsistens ha därefter i ägget. Blanda degen tills den går i hop känns degen kladdig kan man ha i lite mer mjöl. Låt den sedan vila så den blir kall kavla sen ut den i en pajform. Förbaka sedan mördegs skalet i ca 5 min fyll sedan i pekanfyllningen.

Pekannötsfyllningen 170 grader ca 30 min

Ljussirap 210 gr
Farinsocker 80 gr
Ägg 2 st
Äggulor 10 gr
Smältsmör 30 gr
Pekannötter 200 gr

Vispa ägg, äggula farinsocker och sirap ha försiktigt i det smälta smöret avsluta med nötterna. Fyll sedan upp i pajskalet som då är förbakat, baka sedan fyllning tills smeten stannar.
Jag brukar skaka på ugnen så jag ser om smeten är fast och inte guppar. Man kan också behöva sänka värmen på ungnen om man ser att det tar för mycket färg. Den här pajen är så himla god och passar perfekt till både glass och vaniljsås.