Operakällaren

maj 7th, 2009

I dag var jag på jobbet och åt avsmakningsmeny för första gången på 1,5 år. Det inleddes med två små amisar en med tonfisk och en med syrad gurka.

Rätt nummer ett Tempererad sallad på citrus och fänkål med marulksconfit i vårgrönt med avokado, emulgerat ostron och ängssyra. Helt magiskt till det serverades Blanc fumé de pulilly 2006.

Lättstekta havskräftsstjärtar ”Escabèhe provençal” med karamelliserad och rå vit sparris samt blodapelsinsyrad korianderdressing. Min favorit helt sjukt bra syra i denna rätt. Till denna rätt drack jag en Weingut Hirsc Riesling sjukt bra.

Lamm bogen bräserad i sin sky, ramslökspuré och getmjölkscrème. Till detta drack jag en Beaune Blanc 2006 Domaine de la Vougeraie.

Röding från Jämtland ”33 grader” med torkad oliv och sardellnougatine, serveras med barigoule-bräserade kronärtskockor. Till detta serverades Ojai bien nacido chardonnay 2006.

För att rensa smaklökarna lite servaras en Stjälksellerigranité innan nästa rätt.

Lammnacken à la ”Rossini” med bräckt anklever från frigående änder, Gotlandstryffel och vinägrett på det rostade fettet med fyra sorters peppar. Det detta fick man sjukt nog Protos gran resevra 1994 helt underbart.

Ytterfilén helstekt med rökt paprika viennoise, pommes dauphinoise och rostad löksky.
Den här bilden ser rätt brun och tråkig ut och gör inte rätten riktigt rättvis. Till det här drack jag Chateau lynch bages 1995 också helt sjukt bra.

Fåryoghurt från Ovikens ost med päron och lönnsirap. Till det här fick jag Kracher beerenauslese cuvée 2006.

Nästa rätt Crème på Brillat-Savarin med portvinsglass helt underbar.

Pre-dessert mariekexsglass och kräm på brynt smör

Rabarberchiboust i hallon och Rieslinggelé med fläderblomssorbét. Till det här drack jag Johanes Geil 2007.

Till kaffet får man våran fina mignardisebricka.

Många tycker nog att jag är löjlig som säger att jag tycker det var så bra, men jag tror jag är bra mycket mer kritisk en andra när det kommer till mitt eget jobb. Servicen var helt perfekt och vinerna i en klass för sig, tror ingen annan krog i Sverige har ett sånt här vinpaket. Maten är dessutom kanske det bästa jag ätiti i Sverige så här långt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *