Nobel 2014

december 25th, 2014

Det var verkligen länge sen jag gjorde ett blogginlägg, men nu tyckte jag det var dags igen. Hösten har varit väldigt händelserik med öppningen av K-Märkt och förberedelserna inför Nobelfesten. Allting har kommit igång bra med vår restaurang på Karlavägen 100 och folk börjar även förstå att man kan köpa mina bakverk där. Jag fick frågan i Februari 2014 om jag var intresserad av att skapa 2014  års Nobeldessert och det var inget jag behövde tveka på, självklart ville jag göra det.

På bilden ser vi Sanna spritsa Salmbärsmousse

Det första jag tänkte var att jag ville använda en råvara som inte någon gjort och helst skulle den vara svensk. Jag började gå igenom våra svenska bär och då bestämde jag mig ganska snabbt att jag ville jobba med Salmbär. Min Sambo Sanna Lithberg som inte bara är en duktigt konditor också gotländska, detta har gjort att man har blivit mer bekant med Salmbäret. Genom att bäret växer på Gotland så var jag först tvungen att försäkra mig om att det fanns så mycket bär att det räckte till 1500 portioner.

Efter att ha försäkrat mig om att det fanns Salmbär att tillgå så började jag skissa på desserten. Skålen som desserten serveras i är väldigt vacker, men den har ganska liten läggyta därför var jag tvungen att verkligen tänka till. Mitt val föll på att göra bollar i olika storlekar för dom passade så fint i skålensvågor.

På bilden Patrik Fredriksson

Här har jag, Klas Lindberg och Gunnar Eriksson genomgång med servisen innan nobelmiddagen.

Lite actionbilder på mig.

Här har vi börjat att lägga upp desserten.

Mina fina gamla Landslagskompisar  Mattias Ljungberg och Patrik Fredriksson.

Vi fick hålla på mycket med dom här formarna man drömde till och med om dom.

Hela Nobelgänget från vänster nedre raden Linn Söderström, Elin Berglund, Sanna Lithberg, Olivia Sare och Mattias Ljungberg. Övre raden från vänster Patrik Fredriksson, Jag, Oskar Mendelin och Nisse Eriksson.

Jag och Sanna.

Lite action Bilder.

Min kompanjon från K-Märkt Johan Gottberg och min konditor Eric Betzén.

Den färdiga desserten Saffranspannacotta på Bryntsmörbotten, Salmbärsmousse fyllt med Salmbärsmarmelad och nougatkrisp och Salmbärssorbet.

Våran Kung verkade gilla desserten 🙂

 Tryck gärna på länken för att kolla på filmen

 

God Jul och gott nytt år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *