Julgodis del 3

december 8th, 2008

I dag ska vi göra en härlig nougatcrisp. Det här är kanske är det lättaste julgodiset jag gör men också det godaste. Till det här receptet som ger ca 30 portioner behöver du följande.

Vitchoklad 55 gr
Kakaosmör 10 g (Cocosfett kan funka om man inte har kakaofett)
Nougat 170 gr
Hasselnötspraliné 60 gr (Nutella funkar att ersätta med)

Smält dessa fyra på ett vattenbad så det blir helt slätt.

Sen behöver man Kellog´s Cornflakes 60 gr
Jag brukar grovkrossa flingorna så det är småbitar, men man vill inte ha smulor. Det ska vara lite bitar i så det blir crunchigt.

Blanda alltsammans till en smet ,och fyll upp i formar. Jag andvänder runda silkonformar ,men det funkar med vad som helst. Jag brukar frysa dom så dom blir hårda. Sen rullar jag dom i choklad och en blandning på florsocker och kakao.

.

Så här ser dom ut innan dom är rullade

Här får dom choklad på sig

Och här ner i florsocker och kakao

Så här ser dom ut klara . Det här är så lätt att ingen ursäkt duger för att inte göra dom. Sen tror jag ingen som engång ätiti dom vill vara utan igen, om man inte är nötallergisk förstås 🙂

Allt Om Drycker nr 11 2008

december 5th, 2008

I nya numret av Allt Om Drycker så är jag med med två dessertrecept. Jag tog fram dom här två små enkla godsakerna när Valrhona lanserade Tainori och Al Paco (Två nya soreter av mörkchoklad) för någon månad sen. Köp gärna tidningen och gör dom hemma.

Julgodis del 2

december 4th, 2008

Nu har vi kommit till del två i mitt tema om julgodis. I dag ska vi göra Knäck,det är lätt och alla klarar av det.

Knäck ca 30 st

Börja med att lägga ut knäckformar, det måste man ha klart för knäcken stelnar ganska fort. Jag hackar lite valnötter och har i botten, detta är inget man behöver göra. Man kan även byta ut valnötterna mot hasselnötter om man så vill. Är man nötallergisk struntar man helt i nötter.

Socker 2 dl
Grädde 2 dl
Ljus sirap 2 dl

Koka dessa tre till mellan 126-128 grader

Den ska ha en härlig gyllenbrunfärg

Fyll upp dom fint

Så där klart snabbt enkelt och gott

Julgodis del 1

december 2nd, 2008

Jag har tänkt att lägga upp flera recept på julgodis, som alla klarar av att göra hemma. Jag har tänkt att börja med en Glöggmarmelad.

Receptet ger ca 25 st

Socker 180 gr
Vatten 75 gr
Glykos 60 gr

Koka dessa tre till 140 grader pensla kanterna med vatten då och då så det inte bildas sockerkristaller.

Det här är tinktur och finns på apoteket, hoppa inte över det för det förhöjer smaken. På apoteket kan man även köpa glykos.

När karamellen når 140 grader har man i det här nedan

Päronpuré 100 gr
(Man kan göra sin egen puré bara koka päron med lite citronsaft och mixa, glöm inte att sila den bara efteråt)
Tinktur 1 tsk
Starkvinglögg 20 gr
Kanelstång 1 liten bit
Apelsinskal skär bort en bit, men det får inte vara något vitt kvar på skalet
Nejlikor 1/2 tsk

Koka alltsammans till 120 grader

När det nått 120 grader har man i 15 gr Gelantin och 3 gr Citronsyra. Sila marmeladen och fyll upp i formar, och strö socker över dom. Jag andvänder silkon formar, har man inte det borde knäckformar gå lika bra. Det kan bli lite kladdig att få ut dom ur formarna sen bara. Ett tricks kan vara att frysa dom snabbt innan, så släpper dom lättare ur formarna.

Jag låter dom sätta sig minst en dag i formarna. Kan man vänta två dagar är det ännu bättre. Jag ploppar sen marmeladen och rullar dom helt i socker.

Banana split

november 30th, 2008

Min chef har under kanske ett års tid efterfrågat en Banana split som är lite cool. Ska jag vara ärlig var jag väldigt skeptisk, med tanke på att så mänga har gjort det, och jag vill inte vara nån Wannabe som apar efter andra. I allafall så blev det här resultatet, det är två saker som har hänt nu när jag har den här på menyn. Det är en dålig sak och en bra sak. Den bra saken är att Banana spliten säljer jätte bra. Det dåliga saken är att Banana spliten säljer för bra så inga andra desserter säljer längre nästan 🙂

Den runda mörka saken är en chokladgelé med poprocks i botten, det gör att det smäller och poppar mycket i munnen när man äter den, barnsligt kul tycker jag. Runt om den har jag maräng smulor. På gelén har jag vanlig vaniljglass. Den gula lilla rektangeln är en karameliserad bananmousse som är rullad i krispig torkadbanan. Ovanpå den har jag en choklad platta som jag marmorerat med guld. Slutligen så har jag gjort grädden lite rolig genom att gjuta den i den snygg form, det är den som korsar bananmoussen.

Pepparkashuset

november 24th, 2008

Kom precis hem från ett kallt Hamburg till ett ännu kallare Sverige. Jag har haft fyra trevliga dagar , med bland annat en Fotbollsmatch och ett besök på resturang Haerlin (En stjärna) i bagaget. Väldigt skönt att vara hemma dock. Innan jag for i väg så byggde vi massa pepparkakshus på jobbet. Det är något vi gör varje år och det är kul. I matsalen har vi alltid ett extra stort hus, och det gör Emma med hjälp från någon annan vilket varierar från år till år. Jag köpte för tre år sedan en bok om just pepparkakshus där har vi hittat ritningen på detta hus. I boken finns det många olika hus även lite mindre och lättare hus som alla klarar. Jag länkar där till boken.

Albatryffeln är här

november 16th, 2008

Som jag tidigare nämnde så är den vita Albatryffeln här. ”Det vita guldet” som tryffeln även kallas ligger runt 45-48000 kr/kg i år. Det var tydligen inget bra tryffel år i år. Detta har inneburit att det finns lite tryffel på marknaden, och ett väldigt högt pris.

Vi har nu en avsmakningsmeny med 9 rätter där merparten av rätterna är med Albatryffeln, riktigt trevligt och så underbart gott.

Ska jag prata om desserten så har jag gjort en terrine på annanas som är marinerad i Albatryffel. Sen är det en bakad liten kaka på mandelmassa. Ovanpå kakan har jag en tunn gelé på Pedro Ximénez. Samt slutligen en glass med Citrongräs .Sen är det lite hyvlad Albatryffel runt om. Jag blev väldigt nöjd med resultatet, och det är alltid kul att få göra lite annorlunda saker.

Salmbärmousse i saffransgelé med vanilj och honugssorbet

november 9th, 2008

Veckan som gått var rolig och ganska lugn,det är jag inte van vid har jag märkt. Har haft tid att jobba med några nya desserter, vi ska bland annat byta ut våran avsmakningsdessert nu för Alba Tryffeln är här :-). Så vi ska skapa något med den och det är alltid spännande. Den är tydligen rekord dyr i år och väntas ligga på runt 48000kr/kg

Har också i veckan gjort ett repotage för Mat och Vänner Det kommer bli ett repotage med sex desserter och väntas vara i affärerna i mitten av december. Tycker det var jätte trevligt att Malin och David kom och hälsade på, sen är det en förbannat bra mattidning som verkligen vinner mer och mer mark, bara dom kockar och branschfolk som jag känner pratar mer och mer om hur bra den här tidningen är.

Om jag ska kommentera nya desserten ovan så har jag gjort en mousse på Salmbär mer om detta bär under länken. Jag har rullat moussen i en gelé på saffran, till den serverar jag små saffranspannkakor med en äppelkompott. Slutligen har jag en vanilj och honungssorbet på toppen.

Servera Smakfullt

oktober 31st, 2008

Jag har fick i uppdrag av Servera att göra lite trevliga saker som man kan ha till jul, det resulterade i det här som jag nu ska visa. Jag länkar längst ner i inlägget till en sida där man kan komma över recepten på alla dom här godsakerna.

Här har vi en trevlig liten hasselnötsmousse med en Créme Catalana i mitten

Chokladtryfflar med Baiyles som alla klara av att göra

Mini Saffransbrulé fin i sin enkelhet

Det här är den bild jag gillar bäst en Pepparkakspralin med guld, glamouröst och vackert

Cheesecake med Glögggelé vi gjorde dom här redan på Gourmandise fast då i mycket större format. Nu vet jag att flera gör dom ,men jätte gott med pepparkaksbotten i stället för digestivekex.

Här har vi min chokladkola i en mini variant

Liten nougat historia som är jätte god

Jag vill Tacka Pelle Lundberg för dom fina bilderna utan honom så skulle mina saker se mediokra ut. Sen vill jag tacka Milena Grandi för ett kul samarbete. Om man nu vill ha alla recepten så ska man trycka på den här Länken bara att ladda hem snabbt enkelt och framför allt gratis.

OS Desserterna

oktober 26th, 2008

Allt har hunnit sjunka in nu, och vi gjorde inget bra OS. Först var jag jätte besviken, det är jag inte längre jag hade fått för dålig vägledning det är bara det. Jag var verkligen inte klar med vad dom ville se, svårt att veta med tanke på att det var mitt första OS. Med rätt vägledning och vilja kan det gå skit bra, det har jag fått höra och det tror jag själv också. Jag siktar givetvis på Landslaget men blir det inget med det nu så trivs jag bra i Stockholmslaget också. Jag och Linn måste hitta en till Konditor till laget, om det är nån som känner någon duktigt så maila gärna mig. Ska jag kommentera dessertena här nu då så kan jag helt ärligt säga att det tar lite i mot. Men med tanke på den korta tiden jag hade med dom innan så är det väl inte så konstigt tänker jag ,fyra veckor herregud men här är dom i allafall.

Saltkaramellbavaroise rullad i äppelgelé med smördegsringar och sorbet på kondenseradmjölk

Lingonmousse med mandelmjölkspannacotta och svartpepparglass.

Chokladkola med mjölkchokladkräm och saltcrumble

Hjortronsoppa med vitchokladpannacotta, chokladägg med kavringsmulor, hjortrongelé och vaniljglass

Nyponbavaroise med grönkardemummapannacotta raberberpärlor och sorbet.

Kärlek mellan män i kategori A

Min rumskompis Pravin helt underbar människa

Linn Jag kan inte uttrycka mig så bra men utan dig hade det inte gått , tack för att du finns och att du står ut med mig när jag är stressig. Ta för dig för fan 🙂
Jag saknar alla mina lagkamrater ni är underbar, och nu vet vi mer vad som gäller i framtiden. Det känns spännande och kul och jag kommer inte köra såna här desserter på ett OS något mer det lovar jag 🙂