Fredagsdesserten V.35

augusti 28th, 2009

Denna vecka ska vi göra det lite svårare. Jag hade den här desserten när jag var chefskonditor på Clarion för ett par år sedan. Tanken var att tvista till en klassisk tiramsiu. Tycker man att det verkar för komplicerat nöj er med att göra en av grejerna då. Receptet räker till ca 8 personer.

Mascarponemousse

Socker 95 gr
Vatten 25 gr
Äggula 45 gr
Grädde 280 gr
Mascarpone 300 gr
Gelantinblad 2,5 st
Vaniljstång 1/2 st

Vispa äggulorna fluffigt med en elvisp. Koka socker och vatten till ca 115 grader häll försiktigt i det i gulorna som då är fluffiga. Skrapa ur vaniljstången och blanda den med Masacarponeosten, vänd sedan i grädden och blanda det slätt, det får inte bli tjockt men det får inte vara klumpar i. Smält gelantinbladen och ha försiktigt i det i äggblandningen. Avslutningsvis blandar man i gräddostblandningen i äggblandningen. Fyll upp i formar och frys.

ChokladBotten 200 grader 5-8 min

Smält Smör 250 gr
Mörkchoklad 250 gr
Socker 220 gr
Ägg 200 gr
Mjöl 70 gr
Salt 1 tsk
Kanel 5 gr
Vaniljsocker 22 tsk
Espresso(kaffe går bra också) 3 msk

Smält chokladen och blanda den försiktigt med smöret som också ska vara smält, ha sedan i espresson. Blanda Ägg och socker det ska INTE vispas. Ta sedan chokladblandningen och ha den i äggblandningen, rör om ordentligt så det inte finns några klumpar avsluta med att ha dom torra ingridienserna. Fyll upp i ugnsform och baka enligt angivelser.

Marsala Brulé bakas i 95 grader ca 30 min

Grädde 200 gr
Äggulor 35 gr
Socker 40 gr
Vaniljstång 1/4 st
Marsala vin 15 gr

Skrapa vaniljstången och blanda det med grädden. Rör socker och äggulorna forsiktigt blanda det med grädden och ha i marsalavinet. Sila sedan smeten och låt den vila några timmar i kylen innan man fyller upp formar och bakar.

Kaffe och Kakaoflarn 175 15-17 min

Socker 75 gr
Pektin 1 gr
Honung 12 gr
Osaltatsmör 60 gr
Kakaobönor 60 gr
Kaffebönor 20 gr

Koka honung och smör när det gör det ha i socker och pektin, koka alltsammans ca 3-4 min. Grovhacka kakaobönor och kaffebönorna och i det i den kokande blandningen. Häll ut smeten på ett smör papper och baka enligt ovan.

När rättens ska presenteras så skär jag två stänger av chokladbotten. Efter det lägger jag Mascarponemoussen på dem och sticker ner flarnet i den. Bränn Marsalabrulén med lite råsocker och njut av en enkel och god dessert.

Trevlig Helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *