Lemonmyrtelkräm och torkad lakrismousse

mars 21st, 2010


På tisdag byter vi äntligen meny som jag har längtat!. Det här är den första desserten som vi ska ha på avsmakningsmenyn.

Desserten består av en ”fake tart” alltså ett tartskal gjort på tahini.

I skalet har jag en citronmyrtel kräm till det här serverar jag torkad lakrismousse, mango kräm och passionsmousse. Jag har även en limekaka, kalamansipärlor och sorbet på ingefära. Frisk och härlig avslutning tror jag efter många rätter med mat.

Stjärnfall och landslagsträning

mars 19th, 2010

Som kanske alla vet så har Operakällaren tappat sin stjärna. Jag har fått en del mail och inlägg om det här. Så jag väljer att kommentera det nu. Givetvis är vi väldigt ledsen och vi blev väldigt förvånade då vi vann White Guide veckan innan.
Vi accepterar givetvis detta och får jobba på för att vinna den tillbaka. Så här är spelets regler och det vet man.

Jag var imponerade av Jeppe och Hedlunds fina jobb med kategori B

Victor Westerlind var som vanligt glad och bryggde kaffe till oss alla.

Patte sa halloj och kämpade på i värmen med sina p4or.

Rod gjorde ett grymt jobb i varmköket här lägger han varmköksdesserten.

Veckan i bilder

mars 13th, 2010

Äntligen är menyn klar och det känns förbannat bra, det är nog den bästa menyn jag gjort hittils men det kanske jag säger varje gång 🙂 Desserterna på menyn blir följande.

Torronenougat med choklad och tonkabönor
Böjbar chokladgelé med åkerbär
Pepprig kaka med råmjölk och morot
Mascarponekräm med körsbärpannacotta
Havtornskräm med aprikos och mandelglass

På avsmaken kommer vi ha en ost dessert med fikon och permesan och desserten kommer vara en Exotisk dessert med lemonmyrtel och ingefära.

Jag och Tea har en tendens att stöka ner lite när vi prövar nya saker.

Vi kommer försöka byta ut lite bröd fram över också. Nu har jag en flickvän som börjar bli otålig så jag måste rusa.

Glädje

mars 9th, 2010

Dagen har gått i glädjens tecken och här är vinnarbilden.

White guide vinnare

mars 8th, 2010

I dag vann vi årets total upplevelse i White Guide och det känns super roligt.
Mina första år på Operakällaren kändes som att allt man gjorde var det ingen som såg. Operakällaren har alltid stått där och kommer alltid att göra det. Det är inte ditt man har gått om man vill äta det senaste och det coolaste. Folk har oftast en inprintad bild av hur Operakällaren är och den är oftast felaktig, vi är mer folkliga en vad folk tror och maten är väldigt bra.

För egen del under året så bytte vi ut våra fula gamla brödskålar till en snygg ny verktygslåda, sen bytte vi från tre mignardiser på ett fat till en bricka med nio sorter. Sen började vi med Pre-dessert och granité så jag känner verkligen att vi har gjort vad vi kan för att bli bättre.

Fotograf på bilderna är Magnus Skoglöf och den första är årets osträtt bavaroise på Fourme d´ambert och den andra är min pre-dessert Mariekexglass och kräm på bryntsmör.

Kalas

mars 4th, 2010

Veckan har varit ganska händelserik vi har bla haft en trevlig middag på Electrolux. Viktor hade kombinerat förrätt och varmrätt och jag desserten. Jag tycker det gick jätte bra. I dag har jag och Linda haft lite tårtkalas hemma för släkten. Här ovan har jag gjort en chokladmousse med salmbärsmarmelad och torronenougat.

Om två veckor byter vi meny på jobbet, det känns väldigt kul och jag tycker kökets grejer ser riktigt fina ut. När det gäller mina grejer så är tre desserter helt klara och jag tycker dom känns riktigt roliga. Jag ska göra klart dom sista tre i dagarna sen kan jag lägga upp dem på bloggen.

Nu har vi en ungdomsmeny på Operakällarekan då får man tre rätter med vin för 850 kr och det gäller för dig under 25 år. Jag tycker det är väldigt prisvärt så har du åldern inne så testa!

Lejontornet

februari 28th, 2010

I går var jag och min kompis Nisse och åt på Lejontornet det vara första gången för oss båda. Daniel Crespi är restaurangchef och hade hand om oss under kvällen, vilken kille säger jag rolig, trevlig och sjukt påläst.


Vi började med att ta ett glas champagne nere i den fina vinkällaren.

Brödserveringen var grymt fin och roligt med lite tilltugg på som man kunde doppa i majo.

Gravad och rökt isländsk hälleflundra med råa löktravsräkor tempererade i brynt smör samt pepparrotsis.

Smögenostron ljummade i ostronsmörsås på sagogryn med råstekta blåmusslor, rökt Kalixlöjrom, bräserad purjolök och hårt rostad Sörmlandsmalt .

Havskräfta från Bohus Björkö med bakad griskind, klar buljong samt variation på kål .

Tryffelspäckad entrecôte i crepinette bakad på enträ, smörstekt bräss, äppelglaserad tunga, lättsmörad kalvsky och lökar fyllda med tryffelbakad kalvmärg. Jag tog bilden innan skyn hälldes på tallriken.

Boltjärn Blå fårost med grön- och blåmögel från Strömmens mejeri i Medelpad. Serveras med älgörtsinkokta rödbetor och mjölksyrad bivaxkaka.

Sorbet på morot från Norrtälje med kärnmjölksskum och kryddkaka.

Glass smaksatt med cikoria från Stenshuvud, kaffe/hallonparfait, karamelliserad hasselnötskräm, sultanrussin marinerade i punsch, punschgelé samt fruktbrödskrisp.

Jag tycker menyn började väldigt bra men det blev bara bättre och bättre för varje rätt. Lejontornet känns lite bortglömt och jag fattar inte varför och bara en liten nominering i White guide som ekokrog. Gustav Otterberg och hans kök gör verkligen snygg och god mat som alla borde testa. Sen är Crepsi en av sveriges skönaste restaurangprofiler tycker jag. Det gör Lejontornet till en av sveriges bästa restauranger enligt mig.

Goda vänners lag

februari 25th, 2010

I måndags var jag och några vänner och åt på Pontus! första rätten var den bästa tyckte vi. Citronsyltad kronärtskocka och kronärtskockscrème med halstrad pilgrimsmussla, tomatgelé, brödsmulor och liten ostronsoppa. Jag tycker att Daniel Räms håller stjänklass på flera av rätterna i sitt kök sen är han dessutom en kul och trevlig kille.

Rätt nummer två var en kalvsylta på tunga och kind med picklad rödbeta, kalvbräss meuniere, körvelmajonnäs och tryfferad kalvbuljong. Min bild är innan kalvbuljongen hälldes på.

Tredje rätten var en Kungsflundra med smörstekt surdegsbröd, krämigt ägg, spenat- och sveciasallad och hollandaisestuvade örtqueneller.

Fjärde rätten var en chilibakad rygg och färserad fot på Ibericogris med stekt shiitakesvamp, picklad kålrot och kålrotscrème.

Från vänster min svåger Eric sen har vi min gode vän Nisse passionerad kock från Umeå min älskade Linda och jag själv.

Calle Klockare fixade en härlig pre-dessert till oss.

Desserten var en Vit choklad- och äppelskum med Ingrid Marie-äppelkaka, äppelyoghurtglass och honungskrasse.

Pontus! har blivit lite av mitt stamställe genom att Linda arbetar där, jag tycker all personal är mycket kunnig och trevlig.

Min Ömma moder 50 år

februari 17th, 2010

Min ömma moder Ann Roos fyllde 50 år i tisdags till henne hade jag lagat en chokladmousse med smultron i mitten. Älskar dig Mamma.

Vi har haft landslagsträning nu i några dagar och det går helt klart framåt tycker jag. På bilden ser vi Patrik och Rod fila på det söta.

Patrik blev lite törstig av allt chokladkletande så han passade på och tog en drickpaus.

Vi hade i går för första gången även varmköks träning där vi lagade våran tre rättersmeny till 80 personer. Det var lite rörigt men det gick bra och nästa gång kommer vi vara bättre förberedda.

Veckan som gått

februari 13th, 2010

Det har hänt en massa kul i veckan, jag köpte mig bla en pacojet från oanade möjligheter. Den ska jag ha mycket roligt med och det känns som ett måste för en konditor att ha en.

Sen har jag bjudit på dessert på den stora matdagen som var i veckan. Smultronmousse på vaniljbavaroise med jordgubbs marshmallows. Folket verkade gilla burken så det var kul.

Sen har nya numret at tidningen R.S kommit där jag har blivit krönikör och skriver om mina dessert upplevelser.

I går lagade jag dessutom 162 rödbetsdesserter på slottet, gästerna verkade nöjda men dom började tydligen nysa av mitt rödbetspulver 🙂

I början av veckan som kommer har vi landslagsträning så nu ska jag ladda batterierna tills dess på återseende.