Gurka, lime och fläder

juli 3rd, 2012

 

Sommaren verkar verkligen ha hittat till Stockholm och jag kände för att skapa en svalkande frisk sommardessert.

 

Jag föll för gurka för det är verkligen läskande sen blev det lime och fläder till det.

Dessert består av en limemousse över den är det en tuna skiva gurka, som har legat i en vaniljlag. Till det här är det sorbet med gurka och lime, flädergelé, limecurd, maränger med lime och gurka samt limekakor med vitchoklad. En frisk och god sommarrätt om du frågar mig.

Barcelona

juni 27th, 2012

För några veckor sen besökte jag och min gode vän Eric Barcelona.Den första kvällen besökte vi El celler den can roca rankade på tredje plats på på Pellegrinolistan

Den första desserten var en blåst sockeraprikos fyllt med skum och glasspärlor en helt okej rätt.

Dessert två var en mjölk och jordgubbsdessert ofattbart dålig finish på den tycker jag.

Mocca mille-feuille, kaffegranite och moccaskum. God rätt men inte snygg. Tycker besöket överlag var bra, vi fick runt 17 serveringar. Men trea på världsrankingen är lite högt, vid tre tillfällen fick vi maten innan dom ens dukat glas och hällt upp vin. Jag tycker  inte det är helt okej på en tre stjärnigkrog.

Dag två var vi på Comerc 24 det hade jag inte lika höga förväntningar på, men det var riktigt bra. Den första desserten var med saffran och äpple,den var väldigt god.

Nästa dessert var även den bra med nougat och hasselnötter. Vi fick närmare 20 serveringar och fem av dom var desserter.

 

Dag tre besökte jag och Eric Bubó, det är verkligen ett högklassigt konditori. Bakelserna kostade 40 kr st vilket är jäkligt prisvärt.

Pistage och mjölkchoklad super god.

Bärbakelse med jordgubbsoppa riktigt trevlig.

På kvällen dag tre besökte vi dessertkrogen Espai Sucre jag har velat gå hit under många år men det har inte blivit av. Jag och Eric prövade runt tio desserter.Den här desserten var med kola och var en av dom bättre.

Det här var nog kvällens bästa desserten med choklad och passionsfrukt. Jag hade hoppats på att få se lite fler nya tekniker och upplägg men tyvärr blev det inte så.Tycker ändå det var värt ett besök och det är kul att det finns restauranger med inriktning på desserter.

Sara tårtan

juni 11th, 2012
I nya numret av tidningen baka så har jag bidragit med denna tårta. Tårtan fick det fina namnet Sara och är mitt bidrag till fruntimmersveckan. Tårtan består av hallonmousse, hallongelé, hallonpannacotta, nougatkrisp, kryddigbotten samt hallonkräm och hallonmaränger.
Givetvis finns receptet på min Saratårta i tidningen samt på fem andra fruntimmerstårtor som är skapade av andra konditorer.
Tack till den begåvad fotografen Wolfgang Kleinschmidt för den vackra tårtbilden.

Svampskogen

juni 2nd, 2012

Jag har i veckan jobbat på den här desserten jag kände jag var tvungen för jag har haft den i huvudet ett bra tag bla när jag ska sova på kvällarna :). Svampen är en Nyponbavaorise sen har vi  en sponge på grönt te och pulver på grönt te, chokladsmulor, nyponsorbet, nyponkräm, nypontapioca, chokladbark och chokladmaräng. Jag tycker desserten blev  bra och jag måste säga att den var godare en vad jag hade trott. Min kompis Hedlund sa någon gång till mig när vi jobba i hop att grönt te och nypon var en hit så jag var tvungen att testa själv, han kan den där Hedlund.

Jag ser fram i mot nästa vecka då jag bla ska besöka El cellar de can roca, mer om det senare här på bloggen 🙂

Gourmet

maj 8th, 2012

 

I nya numret av Gourmet bjuder jag på dessertfrossa.

 

Bilderna är tagna av den begåvade Wolfgang Kleinschmidt.

 

Råbiff på mitt sätt.

 

Morotskaka med smetana.

 

Chokladklubbor med granatäpplen.

 

Rabarberpaj med italienskmaräng.

 

Kola snickers.

Citron och vaniljtårta.

Tack Pia Bendel och Tove Oskarsson Henckel för ett fint repotage. Alla recept finns givetvis i tidningen.

Myntamoln med citron och yoghurt

maj 4th, 2012

Under veckan har jag jobbat på en ny dessert. Detta blev resultatet myntamoln som man lättast kan förklaras som en blandningen mellan skum och marshmallows. Till det här molnet är det en bakad citronkaka som är körd genom en köttkvarn, citronkräm,  maränger med citron och torkad citruszest, yoghurtskum, sorbet på citron och turkiskyoghurt, myntapulver med citron samt glassnö med citron och vitchoklad. Jag kände att jag ville skapa något nytt och nu använde jag en helt ny teknik som jag inte jobbat med tidigare på myntamolnet. Jag är verkligen super nöjd med desserten och den var farligt god.

Nyhetsmorgon

maj 4th, 2012

S%C3%A5%20h%C3%A4r%20g%C3%B6r%20du%20goda%20bakverk%20hemma

Daniel%20visar%20upp%20ananasgubbe

Gästspel på Viktoria i Umeå

april 24th, 2012

I helgen som var gästspelade jag på Viktoria i Umeå. Jag föreläste om min bok på fredagen och sen lagade vi en meny med tre desserter på lördagen. Den första desserten av tre var min ”mjölkchokladsten” med havtorn.

Rätt nummer två var rökt vaniljbavaroise med myntasponge och päronkräm.

Rätt tre var en fläderpudding med variation på yoghurt. Jag är super nöjd att jag fick med 75 st sockerägg upp till Umeå utan att ett enda pajade. Ägget är fyllt med ett skum.

Jag vill tacka min gode vän Nisse Albertsson för all hjälp. Cecilia för super snyggt uppstyrt av allting sen så klart Nina som stod och slet med mig i två dagar. Sen alla grabbar i köket tack för allt. Sist och inte minst vill jag tacka DUÅ killarna Per och Lars för fina bilder.

Vinnaren är….

april 15th, 2012

Stort Grattis till Jonas Nilsson som vann min Bok Desserter Med Stil. Det rätta svaret var Citron

Motiveringen

Citron är en basvara du använder mycket för att balansera dina rätter så den tror jag skarpt på sen är givetvis bär och chocklad en stor faktor.
jag tycker jag ska vinna den för jag har följt din blogg sen start och den har givit mig både kunskap och inspiration för mig själv.
vilket har lett till att jag har lämnat varmkök efter 15år för att besegra kallkök.
sen har jag givetvis råd med en egen från bokia men vore kul å ha han signerad =)

Ni andra får beställa den, den är ju trots allt nästan gratis 🙂

Tävling vinn ett signerat ex av min bok Desserter med Stil

april 7th, 2012

Jag är givetvis väldigt stold och nöjd med denna bok och min tanke var med den att ge något till alla som gillar att baka, boken innehåller sextio dessertrecept. En vanlig hemmabagare klarar göra dom flesta recepten (femtio stycken) och och ingredienserna finns  i vanliga mataffärer. Längst bak i boken finns tio recept som inte är lika folkliga dom är nämligen lite mer avancerade och lite mer tidskrävande, men ger man det tid ska det också gå vägen.

Men säg att det är fem byggstenar på en dessert i boken tex en mousse en kräm en glass, en gelé och ett pulver då behöver man inte göra alla. Det räcker om man gör moussen och krämen men har man tiden så är det givetvis kul om man gör allt, men det är inte så att desserten blir dålig om man inte gör alla komponenter . Det viktiga är att försöka och vilja göra en bra dessert.

För att vinna ett signerat ex av boken vill jag ha svar på följande fråga och en motivering varför just du ska vinna!

Vilken av följande råvaror skulle jag inte kunna leva utan en dag i mitt dessertbakande.

1. Choklad

2. Bär

3. Citron

Lämna en kommentar som svar på frågan, skriv för och efternamn.Tävlingen avslutas söndagen 15/4