Bavaroise på fourme d´Ambert med havtornskräm

september 15th, 2009

Vi har i dag bytt meny och den första rätten jag ska presentera är min osträtt. Det är en bavaroise på grönmögelosten Fourme d´Ambert den har jag doppat i maltsmulor. Till den så serverar jag en havtornskräm och en sorbet på ruccola och champagne. Slutligen har jag bara friterart ruccolablad och torkat surdegsbröd som dekoration.

Tycker den här rätten blev riktigt härlig med syran från havtornskrämen och sorbeten, den passar perfekt in i avsmakningsmenyn.

Stavanger

september 14th, 2009

Jag ber om ursäkt och jag inte hunnit blogga något, men jag har haft häcken full. Jag har nämligen varit i Norge med några av mina lagkamrater. Vi har varit fos Figgjo porslin och kollat på tallrikar till vm.

I den här maskinen tillverkades det koppar.

Sen var det en massa tallrikar.

Det som är kul med den här bilden är att just det där lilla fatet jobbar jag med varje dag och lägger fördessert på.

Jag tror inte killarna njöt av att vara med på bild direkt men i allfall så är det våran Designer Jarmo och så har vi Tom och Björlin. Under Norgeresan han vi också med att äta lunch på Charles Tjessem restaurang ”vinnaren av Bocuse d’Or”. Jag tycker Norge resan var jätte lyckad och rolig.I morgon byter vi meny så den här veckan kommer det bloggas flitigt.

Uppackning och röjning

september 8th, 2009

Jag har nu i två dagar träffat mina lagkarmater och planerat för kommande vm 2010. Genom att vi har ett nytt träningskök på Electrolux, så har vi varit tvungna att flytta alla grejer från gamla köket. Det var en sjuhelsikes massa vagnar och ett tag trodde jag aldrig vi skulle bli klara.

När vagnarna var tömda så skulle grejerna in på hyllor i vårat förråd,det var lite jobbigt men nu är det verkligen ordning och reda och det känns bra inför kommande träningspass.

Efter röjningen skulle vi få ha lite roligt också 🙂

Sen har vi Klasse Lindberg i vårat lag och han gillar smör, han piffade upp eftermiddagen med lite härligt fett så han klarar den kommande hösten.

Vi har även blivit tilldelade våra kommande arbetsuppgifter och det känns väldigt stimulerande, nu är det bara det bästa som räknas och nu ska jag leverera. Jag ska göra 6 st desserter till kallabordet och vi börjar våran träning redan nu i oktober. Jag, Tom och Björlin åker till norge på torsdag mer om det senare hej så länge.

Fredagsdesserten V.36

september 4th, 2009

Denna vecka ska vi damma av en klassiker, detta kom på tips från min gamla kollega Camilla Glace au four

Det första man behöver är en sockerkaka som botten helst ska man baka den själv men hinner man inte så får man köpa sig en.

Citronkaka 155 grader ca 45 min

Ägg 5 st
Socker 360 gr

Vispa dessa fluffigt

Grädde 150 gr
Citronzest 2 st
Smält smör 100 gr
Bakpulver 5 gr
Mjöl 270 gr

Ha i lite grädde i taget i äggblandningen, gör sedan detsamma med det smälta smöret slutligen i med det torra. Smörj formen och baka.

Vaniljglassen har jag gjutit upp i runda formar men det går lika bra med att skära den i en fyrkanter. Sen sätter jag glassen på sockerkaksbotten.

Sen gör jag en maränng

Äggvita 75 gr
Socker 75 gr

Vispa det jätte fluffigt och klä den över glassen. Baka på 220 grader ca 3-4 min ganera som du själv behagar. Det här är verkligen superlätt och går snabbt, dessutom är det skit gott.

Tankar om den kommande hösten

september 2nd, 2009

Den här veckan har vi fullt upp att göra, känns som det börjar rulla på riktigt ordentligt nu. Vi har fått en ny arbetskamrat inne i kondis varmt välkommen Sanna, jag kan aldrig bli som Hans men jag hoppas det ska funka ändå :-).

När det gäller menyn som vi byter den 15 september känns det förbannat bra, jag har nu bara en dessert kvar och den ska innehålla smaken kvitten det jag har tänkt med den är att den ska vara en bakad, jag försöker ha en på varje meny.

Min hemsida är nu i slutfasen och här är jag lite som ett barn på julafton, så otålig och jobbig mot stackars Paul som sliter förbrilt.

Sen verkar det börja rulla på mer med landslaget nu också, vi ska bland annat till Norge nästa vecka det blir trevligt och kul att träffa alla igen efter sommaren.

I slutet av September åker jag till Umeå för att göra ett gästspel det ska bli väldigt roligt och umeå verkar ha en massa härliga männsikor som verkligen brinner för mat, mer om detta kommer ni givetvis kunna läsa om här.

Vad kan jag berätta mer jag kommer gästspela lite i Mat Tinas nya program på tv4, det är också super roligt.

Ha det nu så gott mvh Daniel

Vinnaren är korad

augusti 30th, 2009

Jag vill tacka för alla mail med åsikter om hur bloggen ska kunna bli bättre. Det har bland annat lätt till att det nu finns ett register, så nu kan man lätt hitta det man letar efter.

Priset har jag skickat till vårat grannland Norge till en kjempe hygglig gut Glenn Bogren grattis till dig.

Fredagsdesserten V.35

augusti 28th, 2009

Denna vecka ska vi göra det lite svårare. Jag hade den här desserten när jag var chefskonditor på Clarion för ett par år sedan. Tanken var att tvista till en klassisk tiramsiu. Tycker man att det verkar för komplicerat nöj er med att göra en av grejerna då. Receptet räker till ca 8 personer.

Mascarponemousse

Socker 95 gr
Vatten 25 gr
Äggula 45 gr
Grädde 280 gr
Mascarpone 300 gr
Gelantinblad 2,5 st
Vaniljstång 1/2 st

Vispa äggulorna fluffigt med en elvisp. Koka socker och vatten till ca 115 grader häll försiktigt i det i gulorna som då är fluffiga. Skrapa ur vaniljstången och blanda den med Masacarponeosten, vänd sedan i grädden och blanda det slätt, det får inte bli tjockt men det får inte vara klumpar i. Smält gelantinbladen och ha försiktigt i det i äggblandningen. Avslutningsvis blandar man i gräddostblandningen i äggblandningen. Fyll upp i formar och frys.

ChokladBotten 200 grader 5-8 min

Smält Smör 250 gr
Mörkchoklad 250 gr
Socker 220 gr
Ägg 200 gr
Mjöl 70 gr
Salt 1 tsk
Kanel 5 gr
Vaniljsocker 22 tsk
Espresso(kaffe går bra också) 3 msk

Smält chokladen och blanda den försiktigt med smöret som också ska vara smält, ha sedan i espresson. Blanda Ägg och socker det ska INTE vispas. Ta sedan chokladblandningen och ha den i äggblandningen, rör om ordentligt så det inte finns några klumpar avsluta med att ha dom torra ingridienserna. Fyll upp i ugnsform och baka enligt angivelser.

Marsala Brulé bakas i 95 grader ca 30 min

Grädde 200 gr
Äggulor 35 gr
Socker 40 gr
Vaniljstång 1/4 st
Marsala vin 15 gr

Skrapa vaniljstången och blanda det med grädden. Rör socker och äggulorna forsiktigt blanda det med grädden och ha i marsalavinet. Sila sedan smeten och låt den vila några timmar i kylen innan man fyller upp formar och bakar.

Kaffe och Kakaoflarn 175 15-17 min

Socker 75 gr
Pektin 1 gr
Honung 12 gr
Osaltatsmör 60 gr
Kakaobönor 60 gr
Kaffebönor 20 gr

Koka honung och smör när det gör det ha i socker och pektin, koka alltsammans ca 3-4 min. Grovhacka kakaobönor och kaffebönorna och i det i den kokande blandningen. Häll ut smeten på ett smör papper och baka enligt ovan.

När rättens ska presenteras så skär jag två stänger av chokladbotten. Efter det lägger jag Mascarponemoussen på dem och sticker ner flarnet i den. Bränn Marsalabrulén med lite råsocker och njut av en enkel och god dessert.

Trevlig Helg

Ideér och tankar kring mitt skapande

augusti 26th, 2009

Jag får många frågor om hur jag tänker när jag ska skapa en ny meny. Det är en väldigt svår fråga att svara på men jag ska försöka så gott jag kan. Ibland får jag ideér från produktkataloger, en annan gång har det kanske kommit ny choklad från Valrhona som jag självklart prövar någonting med. Många gånger dyker ideérna bara upp i huvudet, som i förra veckan när jag satt på tunnelbanan på väg hem till mina föräldrar.

Ofta tänker jag på smaker som jag vill ha med i dessrterna. Kanske går jag till jobbet och tänker på viol, då skriver jag snabbt upp det i min mobil. Lite senare under dagen tänker jag kanske på lakris och då skriver jag ner det. När det sedan är dax för meny byte tar jag fram mobilen och då har jag massor med smaker att skapa ifrån.

En annan viktig sak är att försöka följa säsongerna så gott det går, tex använder jag inte jordgubbar i december.

Jag ska nu med bilder försöka visa hur det kan se ut när en dessert inför ett meny byte skapas. Här på bilden kommer Daniel Höglander in från köket och visar mig hur man gör tortellini. Genom att jag är en trög konditor så tar det i allafall 10 min innan jag fattar. Som tur var är Daniel en fin kille och har tålamod med chokladtomtar som jag:-) Att använda sig av sina vänner är också något jag utnyttjar när nya skapelser är på gång.

Det tar emot lite att visa mina violtortellinis kokta och fyllda med lakriskräm. Jag tycker inte alls att de blev fina så jag blev lite sur. Jag prövade även olika tallrikar men konstaterade att de fortfarande var lika fula.

Sen prövade jag att göra cannelonis med lakriskola, ingen hitt det heller, blev också dåligt. Men jag gav mig inte…….

Efter det prövade jag att tillföra en chokladring men tyvärr blev det inte bra ändå. Efter det var mitt tålamod med den desserten på bristningsgränsen så jag lade helt enkelt ner den för dagen. Det här var är ett skräckexempel för ibland sitter den direkt. Det jag vill få fram är att det många gånger krävs mixande, trixande och en hel del misslyckanden för att få fram riktigt sjyssta desserter.

Kampen med violen och lakrisen går vidare och bra ska den bli, smakerna sitter och jag är nära att få till det, jag kommer givetvis visa den här på bloggen när den är färdig.

Tävlingen fortsätter

augusti 25th, 2009

Tävllingen forsätter veckan ut och priset man kan vinna är fortfarande ett brunt förkläde från Segers med min logga på. Jag har fått många bra mail dom allra flesta tycker att jag ska ha ett receptregister, det ledde till att jag har ordnat olika kategorier till höger av bloggen, så ni lättare hittar det ni vill ha.

Ni får gärna forsätta skicka in förslag till danneroos@hotmail.com och då helst andra förslag en ett register. Många vill ha mer av mina lätta desserter som alla kan göra, sen finns det dom som bara vill se det mer arbetade. Det är inte lätt att få alla nöjda, men jag är i allafall tacksam för mer hjälp hur bloggen kan bli bättre.

Tack på förhand mvh Daniel

Rågkakor

augusti 24th, 2009

Jag har här ett super enkelt recept på hur man kan göra goda enkla rågkakor.

Rågkakor ca 20 st

Vatten 500 gr
Jäst 40 gr
Svart sirap 1 dl
Smör 50 gr
Salt 10 gr
Oblandad rågsikt 250 gr
Vetemjöl 400 gr
Rågmjöl 300 gr

Blanda alla ingridienserna ca 15 min. Låt sedan degen vila i 30 min, dela sedan upp den i ca 20 bitar det blir 60-65 gr per kaka.

Sen river jag bullarna runda

Och plattar ut dom. Avslutningsvis har jag på rågmjöl och pickar dem lätt med en gaffel. Låt sedan kakorna jäsa under en handduk.

Sen bakar jag av rågkakorna på 225 grader ca 10 min, så här blev slut resultatet.